logo
HU EN

Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

„C-dúr – Teljesen tiszta. A karaktere: ártatlan, egyszerű, naív, gyermeki.” Illetve, „c-moll – a szerelem kinyilatkoztatása és ugyanakkor a boldogtalan szerelem feletti kesergés.


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 14. szombat, 18:00

A szerelmi-bánatos lélek minden sóvárgása, sínylődése, sóhaja ebben a hangnemben van.” Ezt írja F. D. Schubart egy 19. század eleji traktátusában (Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst) a koncert fókuszában lévő két hangnemről.

Először Mozart C-dúr vonósnégyese (K. 465) hangzik el, amely a Haydnnak dedikált hat kvartettből az utosló. A mű az egészen különleges lassú bevezetője okán kapta a Dissonanzenquartett nevet. Utána egy fiatal zeneszerzők csoportosulásának, a CentriFUGÁnak az egyik tagja, Szigeti Máté miniatúrája következik — c tonalitásban — Second Movement címmel.

A szünet után a c-moll felé fordulva először Schubert Quartettsatz (D.703) című műve csendül fel, amelyet a szerző egyik első érett művének szokás tartani. Csupán ezt az egy tételt fejezte be Schubert tervezett vonósnégyeséből; a második Andante tételből mindösszesen egy expozíció készült el, mielőtt félbehagyta volna a komponálást. A műsor zárószáma Sosztakovics egyik legismertebb és legtalányosabb műve, a 8. vonósnégyes, amely alcíme szerint a fasizmus és a háború áldozatainak emlékére íródott. A művet a lebombázott Drezdában komponálta Sosztakovics, alig három nap alatt. Mások szerint a kompozíciót valójában a totalitarianizmus áldozataira emlékezik, de olyan olvasata is van a számtalan önidézetet tartalmazó darabnak, hogy ez a szerző saját magának emelt síremléke.
A Das Wohltemperierte Streichquartett (A jól temperált vonósnégyes) a Classicus Quartet koncertsorozata a BMC-ben, amelyen a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatnak meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.

A hangnemek szerint szervezett koncertek mindegyikén egy fiatal magyar szerző, a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai miniatűrjének ősbemutatója is elhangzik, továbbá minden évben lesz egy koncert, amelyet a magyar kvartettirodalom jelentős darabjainak (Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György, Vidovszky László és Eötvös Péter) szentelnek.

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr vonósnégyes K.465 ('Dissonanzenquartett')
Szigeti Máté: Second movement
Franz Schubert: Quartettsatz D.703
Dmitrij Sosztakovics: 8. vonósnégyes

Közreműködik:
Classicus Quartet - Rácz József, Baksai Réka, Tornyai Péter, Zétényi Tamás

Ajánlatunk


A trió Vincent de Boer vizuális művész közreműködésével gyakran interaktív audiovizuális előadásokra is vállalkozik.

Dés András azon kevés ütőhangszeresek közé tartozik, akik nemcsak különféle zenekarok tagjaként szívták magukba zenei stílusok egész arzenálját, hanem saját együttest, sőt együtteseket is alapítottak.

A zenekarvezető Pataj György 1997-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán. Itthoni és külföldi tehetségkutató versenyeken elért előkelő helyezéseit követően az elmúlt másfél évtized során olyan neves hazai muzsikusokkal játszott, mint Pege Aladár, Kőszegi Imre, Babos Gyula, vagy a Cotton Club Singers.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!