logo
HU EN

Program


EurOpus | Szandai Mátyás, Mathias Lévy, Lukács Miklós: Bartók Impressions – BMC lemezbemutató

EurOpus | Szandai Mátyás, Mathias Lévy, Lukács Miklós: Bartók Impressions – BMC lemezbemutató

A projekt a magyar bőgős Szandai Mátyás és a francia hegedűművész Mathias Lévy közti zenei ismeretségből fejlődött ki. Szadai 2012-től lett tagja a Mathias Lévy Quartetnek, s valamikor 2015 táján fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy egy Bartók Bélának szentelt projektet hozzanak létre.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 10. szombat, 20:00

Nem kellett sok rábeszélés, hogy harmadikként az egyedülálló magyar cimbalmost, Lukács Miklóst nyerjék meg, aki korábban hosszú időn át zenélt közösen Szandaival, többek között a hazai jazz meghatározó együttesében, a Dresch Quartetben. 2016 januárjában a Budapest Music Center rezidens művészeiként készültek fel a projektre, majd egy évre rá a BMC koncerttermében vették fel annak anyagát s azt a felvételt követően hatalmas sikerű koncerten mutatták be az Opusban.

„A három muzsikus, amikor már a trió összeállt, bár az egyikük francia, a másikuk franciaországi magyar, a harmadik magyar, az első közös hangtól kezdve ugyanazt a nyelvet beszélték. Fantasztikus élményben volt részük, amennyiben egy 72 évvel azelőtt elhunyt magyar zeneszerző szavaiból rakták össze saját, teljesen mai mondataikat. Szandai úgy látja, hogy ők hárman 21. századi népzenészek, vagy éppenséggel népzenészek, akik a 21. század zenéjét játsszák. (...) Szandai hosszú évekig volt Dresch hatalmas energiákat megmozgató kvartettjének bőgőse, emlékezetes lemezek és koncertek alkotó résztvevője. Mióta nyolc éve Párizsba költözött, a jazz- és improvizációs együttesek egész sora hívta meg, a szintén ott élő Archie Shepp például saját kvartettejébe bőgősnek.

Matthias Lévy ... hegedűjének néha akkora testes hangja van, mint egy brácsának, máskor meg bátran bele mer állni egy-egy vibrátóba – olyankor is, amikor esetleg magyar hegedűsök a bartóki puritanizmust tartanák inkább szem előtt, talán visszafognák magukat. ... klasszikus képzésnek és elmélyültségének, briliáns technikájának köszönhetően Lévy ritmizálása magyar nyelvtudás nélkül is tökéletes, a bartóki alapon kialakított kortárs nyelven a legmagasabb szinten szólal meg. Lévy úgy látja, hogy neki, mint gyakorló improvizatív muzsikusnak Bartók nélkülözhetetlen forrás. Hidat képez az iskolázott és az autentikus hagyomány között, amelyhez népdalgyűjtő tudott teljes közelségbe kerülni. Lévy szándéka szerint ezzel a trióval olyan teremtő folyamatban vesz részt, amely erőteljes, a rendkívüli szférájába emelkedő zenét tudnak létrehozni.

Lukács Miklós az utóbbi két évtized során folyamatosan, mindig újra és újra elkápráztatja hallgatóit. Egyrészt a karmester és zeneszerző Eötvös Péter fontos szólistája, másrészt a már említett Dresch Quartet alapembere, nemrég Charles Lloyd zenekarának tagja. Szandai is szerepelt első saját zenekarában, a kvintettben, szerzőként is jelentős életműve van, de utánozhatatlan, hogy Lukács a cimbalmon hány jazz- és etno-zenekarban gazdagította a hangzást szellemes akkordjaival, briliáns átkötéseivel, abszolút nagyvonalú kíséretével és minden szépséget felvonultatni képes szólisztikus improvizációval.

Micsoda titkok tudója volt Bartók, hogy halála után negyven évvel születettek merítsenek belőle, mint kiapadhatatlan kútból? Valóságos érzelmi gátszakadás zajlott le sok improvizatív alkotó lelkében, amikor számot vetett ezzel a mélységesen mély forrással most, hogy erre lehetőséget adhatott a szerzői jogok felszabadulása. Óriási felelősség ez, figyelmeztet Szandai, és ebben osztozik vele Lukács, aki Szandaihoz hasonlóan a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett klasszikus diplomát: számára Bartók feltétlen tisztelete axióma.” írja Zipernovszky Kornél a lemez kísérőfüzetében.

Közreműködik:

Mathias Lévy - hegedű
Lukács Miklós - cimbalom
Szandai Mátyás - nagybőgő

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!
Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

Ajánlatunk


Ősbemutató is lesz a tavaszi sorozatban, a darabok nagy része viszont már elhangzott, de általában csak egyszer, viszont a mostani elrendezésben új asszociációkat, új összefüggéseket fognak tudni általuk megmutatni.

Új Blue Note albumával, a nublues-zal érkezik Budapestre Joel Ross vibrafonos, zeneszerző, aki az elmúlt években az amerikai jazz-zenészek új generációjának meghatározó hangjává emelkedett.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!