logo
HU EN

Program


Flanders on the Move-Kris Defoort’s Diving Poet Society (B/H)

Flanders on the Move-Kris Defoort’s Diving Poet Society (B/H)

Kris Defoort új, Diving Poet Society névre hallgató projektjében két brilliáns zenész csatlakozik a flamand Kris Defoort Trióhoz, hogy együtt alkossanak friss kompozíciókat az egyedülálló, konok, az életet annak minden „sötét” titkával együtt megragadó flamand író, költő és drámaíró, Peter Verhelst verseitől indíttatva.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. október 1. szombat, 21:00

Improvizációk, megkomponált anyagok és spontán hangszerelés között egyensúlyozva keresik folyvást az EGYETLEN mágikus, ismeretlen PILLANATOT. Öt zenei poéta közvetíti felénk a korlátlan színek, szavak és hangok óceánjába merülésének örömét.

A nemzetközileg is igen nagyra becsült belga zongorista Kris Defoort már több mint 30 éve tartó sokoldalú karriert tudhat magáénak izgalmas, modern és szellemes saját darabok szerzőjeként, előadójaként és improvizatív művészként egyaránt. Művei között jazz szerzemények és improvizációk, zongoradarabok, vonósnégyes, zenekari művek, színház és opera számára írt művek egyaránt szerepelnek. Kris Defoort következetesen választja a folyamatosan változó zenei nyelvet és nem riad vissza attól, hogy kommunikáljon hallgatóival. Operáját Európa-szerte, illetve Japánban is bemutatták. Zongoristaként, improvizatív művészként világszerte számos helyen és fesztiválon szerepelt már. 1996 óta Kris Defoort a genti LOD Muziektheater rezidens művésze teljes opera- és zenész színházi repertoárjával.

Harcsa Veronika egyedülállóan sokoldalú énekes-dalszerző, aki tiszta, káprázatos hangjával képes közvetlenül hallgatói lelkét megérinteni. Hangszín, struktúra és érzékenység összetéveszthetetlen kombinációja eredményezi azt a ritka tisztaságot és áttetszőséget, ami oly jellemző rá. Debütáló albuma, a Speak Low (2007), régi jazz sztenderdek feldolgozásaival, és az azt követő, már saját dalokat tartalmazó You Don’t Know It’s You (2008) Magyarországon és Japánban igen népszerűvé tették. Jelenlegi fő projektjei az Opusban is többször megfordult akusztikus duója Gyémánt Bálint gitárossal és a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus triója.

A francia szaxofonos, Guillaume Orti jól ismert az Opus látogatói számára a Laurent Blondiau vezette brüsszeli zenei együttes, a Mâäk tagjaként. (A Flanders on the Move sorozat első koncertjét ők adták februárban a klubban). Steve Coleman és a karnatikus zene erős hatással voltak zenei világának fejlődésére. Gyakran működik együtt profi táncosokkal, s mindig lenyűgözi a térbeliség, a mozgás és a hang összjátéka. Ezt jól reprezentálta az, amikor 2012-2013 között ő irányította az Európai Szaxofonegyüttest. Tizenkét szaxofonost mozdított ki jól megszokott komfortzónájából, hogy szembesítse őket az új formációk és különleges helyszínek adta sajátos akusztikai körülményekkel.

Nicolas Thys egyike azoknak a bőgős-basszusgitárosoknak, akik könnyedén képesek váltani akusztikusról elektromos basszusra. 1999 és 2007 között New Yorkban élt és dolgozott, olyan amerikai jazz nagyságokkal, mint Lee Konitz vagy Mal Waldron. Európába való visszatérése után az egyik legaktívabb basszusgitáros, aki sokfélesége révén számos kiemelkedő zenekartól vagy projekthez kap meghívást. Így aligha meglepő, hogy Nicolas Thys New York szinte minden jelentős jazz klubjában játszott már, és fellépett az összes komolyabb európai fesztiválon is.

Sokoldalúság, energia, kíváncsiság, briliáns játék, reveláció – ezek azok az elragadtatott szavak, amelyekkel az ambiciózus belga dobos, zeneszerző és improvizatív művész, Lander Gyselinck jellemzéseit olvasva a leggyakrabban találkozunk. Gyselinck fiatal szupertehetségből hihetetlen tempóban vált a belga jazzélet tekintélyes művészévé. Excentrikus zenei ízlése túlmutat a jazzen, a kortárs elektronikus zene, pop, hip-hop, szabad improvizáció, indie zene, vagy a noise határaira merészkedve.  Így alakította ki széles spektrumú egyéni hangját, melyet a legkülönfélébb zenei projektek során használ, a LABtrio nevű innovatív zongoratriótól kezdve a Stuff névre hallgató népszerű glitch-hip-hop együttesig. Még csak 29 éves, de már kiemelkedő életmű áll mögötte.

A csapat Opus-beli, turnéindító világpremierjét a BMC-ben töltött közel egyhetes felkészülés és műhelymunka előzi meg.

A ‘Flanders on the Move’ programsorozat a Flamand Kormány magyarországi képviseletének kulturális kampánya, amely 2015-ben indult útjára. A programsorozat célja – a flamand kultúra bemutatása mellett – egy szorosabb és progresszív együttműködés kialakítása a magyar kulturális intézetekkel és intézményekkel. A kampány részeként 2015-ben a Flamand Képviselet a Trafóval és az UH Fesztivállal dolgozott együtt, 2016-ban pedig a Budapest Music Center három koncerttel is kapcsolódik a programsorozathoz.

Közreműködik:

Harcsa Veronika - ének (türkiz)
Guillaume Orti - altszaxofon (narancs)

Kris Defoort - zongora (bíbor)
Nicolas Thys - basszusgitár (mélykék)
Lander Gyselinck - dob (világoskék)

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni! Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni. Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el. Tel: (+36 1) 216 7894

 

Ajánlatunk


Ősbemutató is lesz a tavaszi sorozatban, a darabok nagy része viszont már elhangzott, de általában csak egyszer, viszont a mostani elrendezésben új asszociációkat, új összefüggéseket fognak tudni általuk megmutatni.

Kőszegi Imre az első olyan generációhoz tartozik Magyarországon, akik a modern jazzt önálló, a szórakoztató tánczenétől független műfajként közelíthették meg. Játékára a bebop és a free jazz gyakorolta a legnagyobb hatást.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!