logo
HU EN

Program


A Szent Efrém Férfikar bemutatja: Prima Klasse Weimar 2.

A Szent Efrém Férfikar bemutatja: Prima Klasse Weimar 2.

A Prima Klasse Weimar sorozat második estéjén az Aura Musicale zenekar kiváló muzsikusaival és hölgy énekesekkel kiegészülve idézi meg Bach, Schubert, Liszt, Schumann és Mendelssohn kompozícióit.


A Szent Efrém Férfikar bemutatja: Prima Klasse Weimar 2.

Közreműködik:

    Murányi Márta, Pásztor Júlia, Drabik Zsuzsanna – szoprán
    Károlyi Katalin, Dezső Sára, Bubnó Márk – alt
    Aura Musicale
    Művészeti vezető: Máté Balázs
    Szent Efrém Férfikar
    Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett. Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét – és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

Johann Sebastian Bach számtalan kamara- és orgonaművet komponált a weimari hercegi udvarban, illetve későbbi lipcsei kantáta termésének előképei, előzményei is megjelennek a Weimarban töltött időszak alatt. A Prima Klasse Weimar sorozat második estéjén az Aura Musicale zenekar kiváló muzsikusaival és hölgy énekesekkel kiegészülve idézi meg Bach, Schubert, Liszt, Schumann és Mendelssohn kompozícióit.