logo
HU EN

Program


Bach Bridges I. - az Amszterdami Concertgebouw és a BFZ művészeinek koncertje

Bach Bridges I. - az Amszterdami Concertgebouw és a BFZ művészeinek koncertje

Bach Bridges I. - az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek koncertje
 több

Műsor:

Johann Sebastian Bach: V. D-dúr Brandenburgi verseny BWV.1050
Carl Philipp Emanuel Bach: A-dúr csellóverseny Wq 172
----
Fischer Iván: Táncszvit
Johann Sebastian Bach: Nr.2. h-moll szvit BWV 1067

Közreműködik:

az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei
Szabó Péter - cselló
Pivon Gabriella - fuvola

Johann Sebastian Bach 300 éve az ihlet és a vigasz forrása a zeneszerzők és zenekedvelők számára egyaránt. Vitathatatlanul ő minden idők legnagyobb befolyást gyakorló zeneszerzője, művészete segít a klasszikus zene megértésében.


A Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam osztrák születésű brácsaművésze, Michael Gieler kezdeményezésére jött létre a Bach Bridges zenei program, melynek célja, hogy egy-egy ország muzsikusainak a közreműködésével Európa több országában rendezzenek koncertsorozatokat, a későbbiek során oktatási, illetve a klasszikus és a kortárs zenét népszerűsítő, ismeretterjesztő programokat. Az így létrejövő koncertsorozatok középpontjában Bach zenéje áll, de bemutatásra kerülnek a barokk kor más művei is, illetve olyan későbbi korok zeneszerzőinek a darabjait is műsorra tűzik, akikre Bach művészete hatással volt, így a jelen kor komponistáinak a munkáit is hallhatja a közönség. A Bach Bridges program keretében valósul meg a Budapest Music Centerben, 2017. április 18–21. között az a 3 koncertből álló sorozat, melyen a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar szólistái muzsikálnak együtt.

A Bach Bridges Budapest első koncertje Johann Sebastian Bach virtuóz, mondhatni komolytalanabb oldalát mutatja be. Ennek ellentéte a hangversenyen másodikként elhangzó, Bach tehetséges fiának Carl Philipp Emmanuel Bach-nak a Csellóversenye, illetve Fischer Ivánnak, a szünet után felcsendülő új műve, amit a Bach Bridges felkérésére írt. Fischer Táncszvitjét pár nappal a budapesti előadás előtt, a Gran Canaria Nemzetközi Bach Fesztiválon hallhatják a világon először, így a darab magyarországi bemutatója ezen a koncerten, a BMC-ben hangzik el.