logo
HU EN

Program


Bach Bridges II. - az Amszterdami Concertgebouw és a BFZ művészeinek koncertje

Bach Bridges II. - az Amszterdami Concertgebouw és a BFZ művészeinek koncertje

Bach Bridges II. - az Amszterdami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek koncertje

 több

Műsor:

Peter Vigh: Ouvertures and Canons
Johann Sebastian Bach: Triószonáta a Musikalisches Opferből BWV1079
Kurtág György: válogatott kamaraművek
Ludwig van Beethoven: B-dúr Nagy Fúga op.133.

Közreműködik:

az Amszertami Concertgebouw Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei

Johann Sebastian Bach 300 éve az ihlet és a vigasz forrása a zeneszerzők és zenekedvelők számára egyaránt. Vitathatatlanul ő minden idők legnagyobb befolyást gyakorló zeneszerzője, művészete segít a klasszikus zene megértésében.

A Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam osztrák születésű brácsaművésze, Michael Gieler kezdeményezésére jött létre a Bach Bridges zenei program, melynek célja, hogy egy-egy ország muzsikusainak a közreműködésével Európa több országában rendezzenek koncertsorozatokat, a későbbiek során oktatási, illetve a klasszikus és a kortárs zenét népszerűsítő, ismeretterjesztő programokat. Az így létrejövő koncertsorozatok középpontjában Bach zenéje áll, de bemutatásra kerülnek a barokk kor más művei is, illetve olyan későbbi korok zeneszerzőinek a darabjait is műsorra tűzik, akikre Bach művészete hatással volt, így a jelen kor komponistái munkáit is hallhatja a közönség. A Bach Bridges program keretében valósul meg a Budapest Music Centerben, 2017. április 18–21. között az a 3 koncertből álló sorozat, melyen a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar szólistái muzsikálnak majd együtt.

Rengeteg komponistát ihletett meg Johann Sebastian Bach, így Kurtág György világhírű magyar zeneszerzőt is – a Bach Bridges koncertsorozat második hangversenyén többek közt Kurtág műveiből is válogattak a műsor összeállítói. A program középpontjában azonban ez alkalommal is egy Bach mű, a Musikalisches Opfer (Zenei áldozat) triószonátája áll, a teljes darab amúgy tíz kánont, két fúgát és egy triószonátát tartalmaz, melyek alapja a II. (Nagy) Frigyes porosz király által megadott téma. A Bach Bridges felkérésére született az est legfiatalabb szerzőjének, a magyar származású holland Peter Vighnek az Ouvertures and Canons című műve, tükrözve Bach ellenpont művészetét. Ezután nem meglepetés, hogy a koncertet Beethoven Nagy fúgája, a szerző legradikálisabb, legmodernebb hangzású műve zárja.