logo
HU EN

Program


Budapesti Klasszikus Film Maraton | Ellen Richter, az ezerarcú díva | Komjáti, Fekete-Kovács, Gőz, D
4

Budapesti Klasszikus Film Maraton | Ellen Richter, az ezerarcú díva | Komjáti, Fekete-Kovács, Gőz, D

Műsor:
Richard Eichberg: Ha az átok teljesül – A halál bacchanáliája (1917)
Georg Jacoby: Babona (1919)

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 14. csütörtök, 19:00

Budapesti Klasszikus Film Maraton
Ellen Richter, az ezerarcú díva

Közreműködik:
Komjáti Áron – gitár, elektronika
Fekete-Kovács Kornél – trombita
Gőz László – fúvós hangszerek
Dés András - ütőhangszerek

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Európa országaiban – köztük Magyarországon is – több száz játékfilm készült, ám ezeknek csupán kis része maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. A némafilmgyártás túlélőit azóta több intézményben keresik, gyűjtik és restaurálják, ami nemcsak a filmtörténeti kutatások elengedhetetlen része, hanem korunk művészeit is megihleti. Szeptember folyamán a BMC is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet Budapesti Klasszikus Film Maratonjához, amelynek keretében a közönség némafilmek és az élőzene dialógusának lehet tanúja.

Az improvizáció négy mestere, Komjáti Áron, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László és Dés András pillanatban születő zenei diskurzusai értelmezik tovább a 2020-as évek két nagy felfedezését a Holland Filmarchívum örököse, az EYE Filmmúzeum gyűjteményéből. A műfaji sztereotípiákat meghazudtoló zenészekből álló kvartett Ellen Richter alakját idézi meg: mindkét, a vetítővásznon feltámadó némafilm – Ha az átok teljesül – A halál bacchanáliája (1917) és Babona (1919) – női főszerepét a zsidó származású osztrák színésznő alakítja, akit a korabeli színészideáltól meglehetősen eltérő kinézete ellenére (vagy talán éppen emiatt?) az évtized legnagyobb sztárjai között tiszteltek.

Ajánlatunk


Igazi kuriózum a magyar zenei életben a három élvonalbeli jazzgitáros együttműködése: Gyárfás István, Rieger Attila és Szalay Gábor nemcsak hangszerük kiválóságai, hanem zenekarvezetőként, zeneszerzőként és zenetanárként is jeleskednek. A ritmusszekciót alkotó Soós Márton (bőgő) és Cseh Balázs (dob) szintén a legkeresettebb hazai jazz-muzsikusok közé tartoznak.

Ezen a koncerten a trió nemcsak az új lemezről válogat, hanem a megelőző albumok számai közül is felelevenít néhányat, a műsort pedig népdalfeldolgozások teszik teljessé.

A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. A szaxofonos az ’50-es évek közepétől 1967-ben bekövetkezett haláláig eltelt alig másfél évtized alatt új alapokra helyezte a modern jazzt.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!