logo
HU EN

Program


Budapesti Klasszikus Film Maraton | Legendás és történelmi hősnők | Harcsa, Lukács, Fekete-Kovács, G
5

Budapesti Klasszikus Film Maraton | Legendás és történelmi hősnők | Harcsa, Lukács, Fekete-Kovács, G

Műsor:
Rövidfilmek a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány gyűjteményéből

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 13. szerda, 19:00

Budapesti Klasszikus Film Maraton
Legendás és történelmi hősnők

Közreműködik:
Harcsa Veronika – ének
Fekete-Kovács Kornél – trombita
Gőz László – fúvós hangszerek
Lukács Miklós – cimbalom

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Európa országaiban – köztük Magyarországon is – több száz játékfilm készült, ám ezeknek csupán kis része maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. A némafilmgyártás túlélőit azóta több intézményben keresik, gyűjtik és restaurálják, ami nemcsak a filmtörténeti kutatások elengedhetetlen része, hanem korunk művészeit is megihleti. Szeptember folyamán a BMC is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet Budapesti Klasszikus Film Maratonjához, amelynek keretében a közönség némafilmek és az élőzene dialógusának lehet tanúja.

A legendás Pathé filmstúdió hagyatékát gondozza a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány, amelynek gyűjteményéből válogatott rövidfilmek fonódnak össze a műfaji határok nélkül értelmezett kortárs zenével. Hazánk legnépszerűbb és egyben külföldön is legelismertebb jazzénekesnője, a kortárs klasszikus zenében egyaránt jártas Harcsa Veronika varázslatos énekével, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László és Lukács Miklós pedig egyszerre virtuóz, elmélyült és sokarcú játékával repíti egy addig ismeretlen világba a hallgatót, miközben a kép és zene párbeszédéből a nők hatalomátvételének drámája bontakozik ki.

Ajánlatunk


A Bossa Nova és a jazz összefonódása több mint fél évszázadra visszanyúló történet, és túlmutat az első nagy muzsikusok, például Carlos Antonio Jobim és Stan Getz együttműködésén. Azóta rengeteg jazzlemez született a brazil ritmus és a hangzás igézetében, a swinghez képest egy más lüktetésben, mint a Soul Bossa Quincy Jonestől, hogy csak egy híres big band példát említsünk.

Tony Lakatos és Fabio Miano ebből az alkalomból két kitűnő magyar zenésszel alakítottak kvartettet, hogy saját szerzeményeiket és néhány sztenderdet adjanak elő – hűen a jazz történeti hagyományaihoz, illetve a bebop és a hard bop világához, latinos beütéssel fűszerezve.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!