logo

Program


Celea/Parisien/Reisinger featuring Dave Liebman (F/A/USA)

Celea/Parisien/Reisinger featuring Dave Liebman (F/A/USA)

Dave Liebman - szoprán- és tenorszaxofon, fuvola, zongora; Émile Parisien - szopránszaxofon; Jean-Paul Celea - nagybőgő; Wolfgang Reisinger - dob
 több

A francia bőgős Jean-Paul Celea és osztrák „alteregója”, Wolfgang Reisinger alkotta legendás tandem közismerten Európa egyik legizgalmasabb ritmusszekciójának számít régóta, akik olyan szólistákat integráltak korábbi projektjeikbe, mint Joachim Kühn, vagy Dave Liebman. Számos kiváló album, koncert- és fesztiválfellépés fűződik nevükhöz. Az utóbbi időben rendszeresen jelenik meg velük Emile Parisien, a francia jazz szcéna fiatalabb generációjának meglepően érett szaxofonosa, aki modernségével és energiájával tökéletesen illeszkedik a Coltrane-i örökség folytatásához. Vele kapcsolatban tényleg nem tűnik túlzásnak a Le Monde újságírójának lelkesedése, aki szerint Parisien „hosszú ideje a legjobb új dolog, ami az európai jazzben megesett”. Mindezt a BMC Opus Jazz Clubjának látogatói is megerősíthetik, ahol Parisen több ízben is fellépett már.

Dave Liebman a Celea-Reisinger „erőművel” 1997 és 2001 között három csodálatos albumot jegyzett. Az amerikai szaxofonos karrierje Elvin Jones, majd Miles Davis oldalán ívelt meredeken felfelé, ezután hozta létre különböző saját zenekarait, közülük elég csupán az Open Sky Triót, a Dave Liebman Groupot, vagy az Expansionst megemlítenünk. Liebman egyértelműen a post-Coltrane-i jazz egyik legkiemelkedőbb alakja, aki saját zenekarai mellett az Egyesült Államokban és Európában vendégként, vagy sidemanként a műfaj legnagyobbjaival, vagy épp fiatal ígéretes tehetségeivel együttműködve, száznál is több lemezhez adta hozzá félreismerhetetlen kézjegyét.

A mostani koncert rendkívülinek mondható, hiszen ez a formáció eddig csupán 2016-ban lépett fel, akkor is összesen két ízben. Mostani, alig egyhetes exkluzív franciaországi turnéjuk egyetlen külföldi állomása lesz a BMC Koncertterme Budapesten, ahová a strasbourgi Jazz d’Or fesztiválról érkeznek, hogy aztán a magyarországi fellépést követő nap Párizsba repülve a francia főváros egyik legpatinásabb jazzclubjában, a Sunset-Sunrise-ban folytassák azt.

Ahogy a turné koncertjeit a francia sajtó-beharangozók egybehangzóan hirdetik: „jazz-csúcstalálkozó, amely garantáltan megrengeti a falakat!”