logo
HU EN

Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 12. – 'Gisz/Asz'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 12. – 'Gisz/Asz'

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 11. szombat, 18:00

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 12. – 'Gisz/Asz'

Műsor:
Antonín Leopold Dvořák: 14. (Asz-dúr) vonósnégyes, op. 105
Leoš Janáček: 1. vonósnégyes „Tolsztoj Kreutzer-szonátájától inspirálva” (1923)
-----
Horváth Bálint: Új mű
Dmitrij Sosztakovics: 10. (Asz-dúr) vonósnégyes, op. 118

Közreműködik:
Classicus Quartet:
Pintér Dávid – hegedű
Osztrosits Éva – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló
Bevezetőt mond Farkas Zoltán zenetörténész

„Gisz-moll – panaszkodás, szívszakasztás; dupla keresztekkel felsóhajtó kesergő sírás, nehéz küzdelem; egyszóval, e hangnem a nehézségekkel való küzdelmet festi.
Asz-dúr – A sír hangneme. Halál, sír, megsemmisülés, ítélet, örökkévalóság van a hatókörében.”
F. D. Schubart: Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst (1806)

Dvořák Amerikából hazatérve, 1895-ben írta utolsó vonósnégyesét. A művészete csúcsán alkotó zeneszerző utolsó kvartettje szellemes scherzojával, egy saját karácsonyi éneket is feldolgozó, érzelemgazdag lassú tételével és energikus fináléjával kelt maradandó emléket a hallgatóban.

Míg Dvořák műve maga a béke és boldogság szigete, Janáček 1. vonósnégyese igencsak felzaklatott lelkiállapotot ábrázol. „Egy gyötrődő és kimerült szegény nőt képzeltem el, éppolyat, mint amelyet Tolsztoj novellája, a Kreutzer-szonáta ábrázol” – írta a komponista. A szenvedélyes zenévé formált pszichológiai dráma nagy konfliktusokon és érzelmi kitöréseken keresztül rohan a végső csúcspont és a katarzis felé.

Sosztakovics 10. vonósnégyese mindössze 10 nap alatt született 1964-ben. Egyes elemzők a gonoszság és az emberi érzelmek közötti összecsapásként interperálják a művet, melynek 2. tétele (Allegretto furioso) „a zeneszerző talán legsikeresebb és legizgalmasabb kísérlete arra, hogy nagy konfliktust ábrázoljon a vonósnégyes műfajában".

Ajánlatunk


A Dániában élő észt szaxofonos-zeneszerző, Maria Faust több mint 10 éve, eredetileg modern big bandként alapította Jazz Catastrophe nevű zenekarát.

Az Eastern Boundary Quartetben két magyar zenész, Borbély Mihály fúvós és Bágyi Balázs dobos, valamint Joe Fonda nagybőgős és Michael Jefry Stevens zongorista összeszokott párosa (Fonda/Stevens Group, Conference Call) dolgozik együtt.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!