logo
HU EN

Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 14. – 'B'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 14. – 'B'

A Classicus Quartet koncertciklusa – klasszikus alkotások és kortárs szerzők műveiből válogatva – a kromatikus skála lépcsőfokairól vet egy-egy pillantást a vonósnégyes-irodalomra a BMC Koncerttermében.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 19. szombat, 18:00

Ezúttal a B tonalitás kerül fókuszba Beethoven: B-dúr vonósnégyesén (op. 130), Brahms: B-dúr kvartettjén (op. 67), illetve Horváth Balázs Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…) című vonósnégyesén keresztül, mely ősbemutatóként hangzik el.

Horváth Balázs több, a sorozatban résztvevő kortárs zeneszerzőhöz hasonlóan nem vállalkozik arra, hogy merőben újat mutasson a klasszikus zene szent tehenének tekintett, és hatalmas irodalommal bíró vonósnégyes műfaján belül, inkább csak megjegyzéseket fűz a legnagyobbak alkotásaihoz. Már húsz évvel ezelőtt, az Intermezzo című, első vonósnégyesének esetében is így járt el, amikor Brahms zongoraműveinek egy-egy szólamát használta föl. És így dolgozott 2020-ban is, amikor a Classicus Quartet felkérésére megírta Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…) című művét, melyben a címben foglalt Mozart-kvartett tételei közé komponált átvezetéseket – ezzel a gesztussal érzékeltetve viszonyát a bécsi klasszicizmus és romantika démiurgoszaihoz: „Ez egy kapaszkodó a zenetörténeti múltunkhoz, annak zenei megfogalmazása, hogy a stabil és időtálló műveket létrehozó szerzőkbe kapaszkodva nyugodtan elindulhatok valami egészen más irányba” – mondta a darab alkotója. Így, bár ezen a koncerten Mozart-vonósnégyes nem hangzik majd el, Horváth Balázs művének utalásain keresztül, egy-egy ütem erejéig mégis rákacsint majd a hallgatókra a sziporkázó zenészzseni, miközben B-dúrba lépve, néhány pillanatra Horváth Balázs is a kezébe veszi a koncertprogram másik két szerzőjének művét is nyitó (kromatikus) kulcsot.

Műsor:

Ludwig van Beethoven: B-dúr vonósnégyes, op. 130
*****
Horváth Balázs: Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…)
Johannes Brahms: B-dúr vonósnégyes, op. 67

Közreműködik:

Langer Ágnes – hegedű

Pintér Dávid – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló

Bevezetőt mond Farkas Zoltán zenetörténész

Ajánlatunk


A trió 2022 őszén rögzítette debütáló nagylemezét Plains to See címmel. Az album anyaga az elmúlt két és fél év során fokozatosan állt össze Péter kompozícióiból, így a dalok között sokat játszott és friss darabok is találhatók. A Cseh Péter Trio Ávéd Jánossal kiegészülve az Opus Jazz Clubban mutatja be a lemezt ezen a koncerten.

…csönd-zsákból hangot lop… (Weöres Sándor)

Dresch Mihály néhány éve alapította meg Vonós Quartetjét, hogy a műfajok izgalmas ötvözetét ezúttal hangsúlyosabban a népzene nézőpontja felől közelítve teremtse meg, természetesen továbbra is a védjegyszerű Dresch-hangzással.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!