logo
HU EN

Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 14. – 'B'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 14. – 'B'

A Classicus Quartet koncertciklusa – klasszikus alkotások és kortárs szerzők műveiből válogatva – a kromatikus skála lépcsőfokairól vet egy-egy pillantást a vonósnégyes-irodalomra a BMC Koncerttermében.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 19. szombat, 18:00

Ezúttal a B tonalitás kerül fókuszba Beethoven: B-dúr vonósnégyesén (op. 130), Brahms: B-dúr kvartettjén (op. 67), illetve Horváth Balázs Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…) című vonósnégyesén keresztül, mely ősbemutatóként hangzik el.

Horváth Balázs több, a sorozatban résztvevő kortárs zeneszerzőhöz hasonlóan nem vállalkozik arra, hogy merőben újat mutasson a klasszikus zene szent tehenének tekintett, és hatalmas irodalommal bíró vonósnégyes műfaján belül, inkább csak megjegyzéseket fűz a legnagyobbak alkotásaihoz. Már húsz évvel ezelőtt, az Intermezzo című, első vonósnégyesének esetében is így járt el, amikor Brahms zongoraműveinek egy-egy szólamát használta föl. És így dolgozott 2020-ban is, amikor a Classicus Quartet felkérésére megírta Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…) című művét, melyben a címben foglalt Mozart-kvartett tételei közé komponált átvezetéseket – ezzel a gesztussal érzékeltetve viszonyát a bécsi klasszicizmus és romantika démiurgoszaihoz: „Ez egy kapaszkodó a zenetörténeti múltunkhoz, annak zenei megfogalmazása, hogy a stabil és időtálló műveket létrehozó szerzőkbe kapaszkodva nyugodtan elindulhatok valami egészen más irányba” – mondta a darab alkotója. Így, bár ezen a koncerten Mozart-vonósnégyes nem hangzik majd el, Horváth Balázs művének utalásain keresztül, egy-egy ütem erejéig mégis rákacsint majd a hallgatókra a sziporkázó zenészzseni, miközben B-dúrba lépve, néhány pillanatra Horváth Balázs is a kezébe veszi a koncertprogram másik két szerzőjének művét is nyitó (kromatikus) kulcsot.

Műsor:

Ludwig van Beethoven: B-dúr vonósnégyes, op. 130
*****
Horváth Balázs: Überleitungen (...zu den vier Teilen der Streichquartette von W. A. Mozart, KV 483…)
Johannes Brahms: B-dúr vonósnégyes, op. 67

Közreműködik:

Langer Ágnes – hegedű

Pintér Dávid – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló

Bevezetőt mond Farkas Zoltán zenetörténész

Ajánlatunk


A trió Vincent de Boer vizuális művész közreműködésével gyakran interaktív audiovizuális előadásokra is vállalkozik.

Korunk egyik legünnepeltebb zongoraművésze, az orosz származású Elisabeth Leonskaja világhírű 20. századi zenészek nyomdokában jár: példaképei között szerepel David Ojsztrah, Emil Gilels és Szvjatoszlav Richter, akik közül az utóbbi közeli barátja és hosszú időn át mentora is volt.

Dés András azon kevés ütőhangszeresek közé tartozik, akik nemcsak különféle zenekarok tagjaként szívták magukba zenei stílusok egész arzenálját, hanem saját együttest, sőt együtteseket is alapítottak.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!