logo
HU EN

Program


„Dicsőség a Napnak” – A Kodály Vonósnégyes koncertje

„Dicsőség a Napnak” – A Kodály Vonósnégyes koncertje

A Kodály Vonósnégyes több mint öt évtizede ápolja és népszerűsíti a magyar vonósnégyes-hagyományokat. A quartet programjába ezúttal a természethez közeli tematikájú zeneműveket választott, Beethoven, Arenszkij és Mozart műhelyéből.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 31. csütörtök, 19:00

„Dicsőség a Napnak” – A Kodály Vonósnégyes koncertje

Műsor:
Joseph Haydn: D-dúr vonósnégyes, Op. 20. No. 4. Hob. III:34 „Nap”
Anton Arenszkij: a-moll vonósnégyes, Op. 35. No. 2.
Ludwig van Beethoven: e-moll vonósnégyes, Op. 59. No. 2. „Razumovszkij”

Közreműködik:
Falvay Attila – hegedű
Bangó Ferenc – hegedű
Tuska Zoltán – brácsa
Éder György – cselló
     
Onczay Csaba – cselló

A Razumovszkij vonósnégyes 3. tételében felhasznált orosz téma, a Thème russe egy „Dicsőség a Napnak” című dal, amit Nyikolaj Lvov és Johann Gottfried Pratsch jegyzett fel, és először 1790-ben adott közre. A szövege már korábban, az 1770-es években megjelent. A kvartettben Beethoven meglehetősen nyersen harmonizálja meg a dallamrészeket, az ellenponttan tankönyvi szabályaival ellentétesen, amire a 20. század előtti zenében nem nagyon akad példa. Anton Arenszkij ugyanezt a témát dolgozza fel a-moll vonósnégyesében. Az orosz téma mellett a mű érdekessége még, hogy a hegedű és brácsa mellett két csellót alkalmaz, mellyel különleges hangzást ér el.

A vonósnégyes műfaj megalkotásában Joseph Haydnnak múlhatatlan érdemei vannak, mivel ezt a hangszerösszeállítást ő vitte tökélyre, példát adva az őt követő nagy komponistáknak. Mozarttól Beethovenen át minden zeneszerző tanulmányozta azt a szinte kimeríthetetlen forrásanyagot, amit a brilliáns fantáziájú Haydn a vonósnégyes műfajában alkotott. Az op. 20 sorozat a „Nap kvartettek” nevet viseli, mivel egy korai kiadás címlapját a felkelő Nap rajza díszítette.

Ajánlatunk


A Classicus Quartet ötödik évébe lépő sorozata a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében.

Bárki, aki megkísérel hiteles leírást adni a Mario Rom’s Interzone trióról, előbb-utóbb szuperlatívuszokban fejezi ki magát. A tizenkét éve fennálló osztrák zenekar a kritikusok és a média részéről nagyon rövid idő alatt világszerte igen komoly figyelmet érdemelt ki.

Dresch Mihály néhány éve alapította meg Vonós Quartetjét, hogy a műfajok izgalmas ötvözetét ezúttal hangsúlyosabban a népzene nézőpontja felől közelítve teremtse meg, természetesen továbbra is a védjegyszerű Dresch-hangzással.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!