logo
HU EN

Program


Előre nem látható következmények - a MIKAMO Közép - Európai Kamarazenekar koncertje
2

Előre nem látható következmények - a MIKAMO Közép - Európai Kamarazenekar koncertje

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a hangversenyt összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. május 25. hétfő, 19:30

Előre nem látható következmények – a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

Műsor:

Ajtony Csaba: L. v. Beethoven Op. 20-as Szeptettje
Ligeti György: Ramifications
Tornyai Péter: Új mű

***

Iannis Xenakis: Aroura
Eötvös Péter: Levitation (közreműködnek: Petra Stump-Linshalm, Heinz-Peter Linshalm)

Közreműködik:

    MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
    Vezényel: Ajtony Csaba

A boglyas-bozontos növényi gyökér, sokezer gyököcske kisebb-nagyobb előre nem látható elágazásával, mégis összességében belátható formában (a Deleuze-féle rizóma) általános metafóra: a társadalomra, a gondolkodásmódra és a zenére is alkalmazható. A koncert programját e kívánatos véletlennel, váratlansággal való játék koncepciója fűzi össze, hogy a tapasztalt és leendő kortárszene-rajongók számára egyaránt hordozzon „előre nem látható következményeket.”

Ligeti közismerten pókhálószerű hangszöveteinek egyik legeredetibb formáját mutatja a Ramifications, amely nemcsak elágazásokat jelent, hanem következményeket is. Beethoven előszeretettel szórakoztatta a korabeli társaságokat azzal, hogy saját, illetve mások témáira improvizált. Az évforduló alkalmából ezt a szokását eleveníti fel az erre az estére készült hangszerelés, amely a Szeptett egy tételét összetéveszthetetlenül időszerűtlen és előre nem látható közbevetésekkel tarkítja. A műsor első felét Tornyai Péternek a zenekar számára írt új kompozíciója zárja. Az építészként indult Xenakis matematikai rendszerei a merészen kifejező high-tech épületeket idézik. Eötvös Péter klarinét-kettősversenyének két szólistája - mintegy az eddigiek szintéziseként - párhuzamokkal és egymásba öltött frázisokkal rajzol a vonósok „színén” lebegő, a fizika törvényeivel dacolva mozgó akrobatikus íveket, energikus és humoros zenei színházzal zárva az estét.

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a hangversenyt összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ciklusba rendezett és alkalmi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a széles értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel.


A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására Alapítvány rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. 

Ajánlatunk


A Budapest Sound Collective koncertje Nádas Péter közreműködésével

Nagy-Babos Rebeka erdélyi születésű énekesnő. Tanulmányait eredetileg reklámgrafika szakon kezdte, majd évekkel ezelőtt, a Sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizácós Zenei Táborban szerzett élményeinek hatására döntött úgy, hogy szakmáját hátrahagyva zenei pályára lép és a jazzének felé fordul.

A Classicus Quartet ötödik évébe lépő sorozata a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében. A hangnemek szerint csoportosított művek előadása után most élő zeneszerzők osztoznak a sorozatból eddig méltatlanul kimaradt komponistákkal a Das Wohltemperierte Streichquartett 2022/23-as záró évadának műsorán.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!