logo
HU EN

Program


Frankó Flamandok 3. – Reneszánsz FM – frankó slágerek a XVI. századból

Frankó Flamandok 3. – Reneszánsz FM – frankó slágerek a XVI. századból

A Reneszánsz FM egy képzeletbeli esti adásába csöppenünk bele a Szent Efrém Férfikar sorozatának záró estjén – ez a 16. század elejének legmenőbb slágerlista-műsora...

Közreműködik:

    Szent Efrém Férfikar
    Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Ez az egész úgy kezdődött, hogy az angolok kitalálták a divatos zenét, ami megtetszett a frankoknak – no és a flamandoknak is. Csináltak is belőle olyan slágereket, aminek senki nem tudott ellenállni. De, amint az közismert, senki sem lehet próféta a saját hazájában: ezért Dufay és barátai, illetve tanítványai mertek nagyot álmodni és elmentek Itáliába – jobb az idő, jobban is fizetnek, nem is beszélve az ételekről, italokról és még sorolhatnánk... És ugyan egy belga nem csinál nyarat, de több tucat már annál inkább – így lett a burgundiai iskolából európai szintű zenei nyelv – és hogy jót tett-e nekünk és a kontinens zenéjének a franko-flamand muzsikusok bevándorlása: nos, erre egyértelmű választ ad a Szent Efrém Férfikar koncertsorozata.

A Reneszánsz FM egy képzeletbeli esti adásába csöppenünk bele a Szent Efrém Férfikar sorozatának záró estjén – ez a 16. század elejének legmenőbb slágerlista-műsora... A gond csak az, hogy ekkor még nem találták fel a rádióhullámokat, ezért hogyha valaki meg akarja hallgatni a kedvenc slágerét, akkor be kell mennie a stúdióba és el kell játszania – énekelnie. A kor legdivatosabb és legnépszerűbb dallamai csendülnek fel egy pörgős rádióműsor keretein belül, a legváltozatosabb előadók tolmácsolásában – akiket minden esetben a Szent Efrém Férfikar testesít meg.