logo
HU EN

Program


Gadó Gábor - Ávéd János

Gadó Gábor - Ávéd János

Franciaországban élő, nemzetközileg elismert gitárművészünk, Gadó Gábor ezúttal a magyar jazz középgenerációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonművész-zeneszerzőjével, Ávéd Jánossal közösen hozott létre új zenei matériát.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 22. péntek, 20:00

Gadó Gábor - Ávéd János

Közreműködik:
Gadó Gábor - gitár
Ávéd János - szaxofon
vendégek:
Osztrosits Éva - hegedű
Zétényi Tamás - cselló

Ahogy a 2018-ban a BMC Records gondozásában megjelent, Laurent Blondiau trombitaművésszel közös duólemeze, a nagysikerű Veil and Quintessence, úgy ez a szövet is a horizontális és vertikális zenei szálak szimbiózisaként jött létre. „A gitár egy polifonikus hangszer és ezen belül is nekem egy vertikális zenei gondolkodás adatott. Tehát az én vertikumomhoz kell egy lineáris sík. Jancsival megismerkedtem, és egyrészt nagyon tetszett a lineáris szaxofonjátéka, másrészt ő tud vertikálisan gondolkodni. Egész máshova megy az improvizációi során és az írásban, ugyanis ő tud gitárra írni. Másrészt én nagyon szeretem a kamaraformációkat és ezen belül a duóformációt azért, mert rettenetesen nagy a tér” – nyilatkozta az Ávéd Jánossal közös anyag kapcsán Gadó Gábor. A Whispering Quiet Secrets into Hairy Ears című, megjelenés előtt álló lemezt ugyanakkor egyfajta áhitat lengi körül, amely mindkét szerző művészi alapállásában fellelhető. Gadó Gábor szívesen nevezi a zenéjét fohásznak, Ávéd János saját szerzeményeibe pedig kódolva van a szándék, hogy hallgatói a saját gondolatainkon túljutva, a hangok között fellelhető isteni minőségeket, ha csak töredékességükben is, de meghallják. Közös zenei anyagukat gregorián dallamok, ortodox egyházi kórusok és Liszt-művek inspirálták, jóllehet, mindezek soha nem közvetlen utalásként bukkannak fel. Ahogy Franc Bergerot fogalmaz egy korábbi Gadó-lemez kapcsán: „Elsodor és kiforgat magunkból, oda juttat, ahol elveszítjük magunkat, és úgy elragad, hogy beleborzongunk”.

Fotó: Huszti István

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


A Fekecs Ákos Life Project zenéjében a meditatív érzések, a lüktető, változatos ritmusok, a színes harmóniavilág, a műfajok közti vándorlás és az ősi monotonitás egyaránt helyet kapnak. Műsorukban az akusztikustól a modern elektronikusig rengeteg különböző hangszert szólaltatnak meg.

A zenészek megközelítésének alapja, hogy a zenét kristálytiszta médiumnak tekintik, amely érzelmek árnyalatainak széles skáláját képes visszatükrözni. A markáns dallamok köré áttört, látszólag könnyed improvizációk szövődnek. Petr Dorůžka világzenei újságíró így fogalmazott a projektről: „Kifinomult keveréke az Újvilág és az öreg kontinens hatásainak..."

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!