logo
HU EN

Program


Grencsó Collective Special és Ken Vandermark

Grencsó Collective Special és Ken Vandermark

Grencsó és Vandermark zenéinek fordulataiban az őket érő külső hatások és belső változásaik köszönnek vissza. Alkatuk mellett ebbe az irányba terelik őket azok a művészek, alkotók is, akik inspirálóan hatottak rájuk.

Grencsó Collective Special és Ken Vandermark (HU/US)

Közreműködik:

    Ken Vandermark - szaxofon, klarinét
    Grencsó István - szaxofon, klarinét, fuvola
    Kovács Tickmayer István - zongora
    Benkő Róbert - nagybőgő
    Miklós Szilveszter - dob

„2018 májusában Grencsó István meghívott figyelemre méltó zenészek alkotta Kollektívájának egy új projektjébe. Ez volt az első közvetlen találkozásom István gyönyörű, energikus zenéjével és hihetetlen multiinstrumentalista munkájával. Azóta többször is találkoztunk és tervezzük, hogy együttműködésünket a jövőben is folytatjuk. Jó okkal – kreatív kapcsolatunk talán Rahsaan Roland Kirk zenéjének kölcsönös tiszteletéből indult, de innen gyorsan tovább épült. Megéreztem, hogyan alkalmazza István az amerikai és az európai free jazz történetével kapcsolatos elmélyült ismereteit saját darabjai és egyéni szemléletű improvizációi kidolgozásánál. Grencsó István esetében a zeneszerzés és a játék egyaránt – jócskán túlmutatva a puszta technikán – egy mélységesebb világba vezet, melyet művészetnek hívunk.”
Ken Vandermark

„Vannak véletlenek? Talán. Grencsó István és Ken Vandermark találkozásában azonban mintha inkább a szükségszerűség mutatkozna meg. Ha a két művésznek az elmúlt bő másfél évtizedben bejárt pályáját vetjük egybe, úgy tűnhet, mintha útjaik egymás körül indáznának, párhuzamosságokat, metszéspontokat mutatva. Ez azért sem tűnik magától értetődőnek, mert mindkettőjük alapvető attitűdje a folyamatos megújulás, az új és új kifejezésformák keresése. Grencsó és Vandermark zenéinek fordulataiban az őket érő külső hatások és belső változásaik köszönnek vissza. Alkatuk mellett ebbe az irányba terelik őket azok a művészek, alkotók is, akik inspirálóan hatottak rájuk.”
Németh Zsolt album-kísérőszövegéből.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!