logo
HU EN

Program


Holliger 80 | nemzetközi mesterkurzus zárókoncertje

Holliger 80 | nemzetközi mesterkurzus zárókoncertje

Heinz Holliger svájci zeneszerző, operaszerző, a kortárs zenei élet doyenje, aki már nem első alkalommal jár Magyarországon, legutóbb Fischer Iván és Budapesti Fesztiválzenekar meghívására koncertezett Budapesten és tartott mesterkurzust, valamint a Kamara.hu Fesztiválon lépett fel a Zeneakadémián.  több

Ezúttal Eötvös Péter személyes meghívására érkezik Budapestre és tart mesterkurzust. A Friedrich Hölderlin által inspirált Turm-Musik című darabja magyarországi bemutatóként hangzik el: a cím a költő életének utolsó időszakára utal, amikor egy magányos tübingeni toronyszobában töltötte napjait. Nem véletlen, hogy a fuvola szólója köré épül a mű, hiszen Hölderlin kiváló zenész is volt. „A toronyzene többszörösen is metaforikus: részint a toronyba zárt zene, értelem, egzisztencia játéktere, részint egy eleven zenei hagyomány ironikus kiforgatására utaló gesztus.” (Csehy Zoltán)

A koncert egyúttal az Eötvös Péter Alapítvány Mentorprogramjának 2019-es új résztvevőit is bemutatja, fiatal karmestereket és zeneszerzőket, akik egész évben együtt dolgoznak majd a BMC-ben. Az eseményt az érdeklődők live streamingen keresztül is követhetik az alapítvány youtube-csatornáján.

Műsor:

Mikel Urquiza: Monte Altissimo (ősbemutató)
Heinz Holliger: Turm-Musik (magyarországi bemutató)
*****
Donghoon Shin: Your Doubles (ősbemutató)
Leoš Janáček: Taras Bulba

Közreműködik:

Ittzés Gergely – fuvola
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Rémi Durupt, Boon Hua Lien és a mesterkurzus kiválasztott résztvevői