logo

Program


Kohán István – Hazatérés

Kohán István – Hazatérés

A Tokióban élő magyar klarinétos, Kohán István napjaink egyik legizgalmasabb fúvós szólistája. Pályafutása a 11. Tokyo Music Competition első díjával és közönségdíjával indult 2013-ban.
 több

Két évvel később már a legnevesebb japán zenei verseny, a 84. Japanese Music Competition első díját és közönségdíját nyerte el. Ugyanebben az évben a Japan Woodwind Competition első díját és közönségdíját is kiérdemelte, melyet az Akiyoshidai Music Competition első díja és nagydíja követett. Az International Clarinet Associations Young Artist Competition első díjának nyertese; összesen 24 díjat nyert 15 versenyen. 2013-ban zeneművészeti Junior Prima díjat nyert, 2017-ben pedig az Aoyama Music Award kitüntetettje lett. A japán The Clarinet magazin szerint Kohán „a klarinétosvilág új hőse.”

Japánban fellépett többek között a Tokyo Philharmonic Orchestra, a New Japan Philharmonic Orchestra és a Kioi Sinfonietta zenekarokkal, olyan karmesterek irányításával, mint Antonio Mendez, Kazuki Sawa, Toshiaki Umeda, Masahiko Enkoji és Shigeo Genda. A Tokyo Spring Festival, a KaposFest, a La Folle Journée au Japon és a Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívott művésze volt. Számos koncertje és egyéb tevékenysége mellett óraadóként tanít a Tokyo College of Musicon, és zeneszerzőként is aktív. Fellépésein a klasszikus repertoáron túl saját szerzeményeket, hangszereléseket és improvizációkat is előad. Szívesen bővíti a klarinétirodalmat új kompozícióival, melyeket zenei gyökerei inspirálnak. Mivel édesapja kiemelkedő klezmer muzsikus, a műfajt anyanyelveként ismeri. A jellegzetes, világhírű magyar népzene is erősen ihlető forrás számára.

Kohán István a Yamaha művésze. A japán céggel való együttűködés hozzásegíti, hogy zeneisége még magasabb szintre jusson a legkiválóbb hangszerek révén.

Műsor:

Gioachino Antonio Rossini: Bevezetés, téma és variációk
Robert Schumann: Három románc
Johannes Brahms: F-A-E szonáta, Scherzo
Edison Denisov: Szólószonáta
Leonard Bernstein: Klarinétszonáta
Kohán István: Magyar fantázia
Johannes Brahms – Kohán István: Magyar táncok, No. 1, No. 5
Kohán István: Konzertstück à la Feidman No. 1
Astor Piazzolla: Oblivion
Astor Piazzolla: Libertango

Közreműködik:

ifj. Kohán István – klarinét
id. Kohán István – klarinét
Kéry Tamás – zongora