logo
HU EN

Program


Komeda – Seifert Night: Pianohooligan & Kuba Więcek / Atom String Quartet / EABS

Komeda – Seifert Night: Pianohooligan & Kuba Więcek / Atom String Quartet / EABS

Két legendás lengyel jazz-zeneszerző szellemét idézi meg ezen az estén három, a lengyel jazz élvonalába tartozó, úttörő formáció. A zongorista-zeneszerző Krzysztof Komeda (1931-1969) Roman Polanski filmzenéi mellett többek között Astigmatic címet viselő albumáról híres, amelyet a legfontosabb európai jazzalbumok közé szokás sorolni.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 25. csütörtök, 20:00

Komeda ezen az albumon szakított a jazz dominánsan amerikai nézőpontú megközelítésmódjával, azt egy európai esztétikára cserélve. A tragikusan fiatalon elhunyt Zbigniew Seifert (1946-1979) leginkább virtuóz jazz-hegedűsként él a köztudatban, mindazonáltal legalább annyira meghatározó volt zenéje jellegzetes „seifertiánus” stílusa okán, mint hangszere magas szintű megszólaltatása szempontjából.

Az esten fellépő EABS hasonlóan újító szellemben alkot, mint anno Krzysztof Komeda, akinek 2017-ben egy teljes lemezt dedikáltak Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda) címmel, újragondolva az ő kevéssé ismert szerzeményeit. A zenekar az elmúlt évtizedben világszerte észlelhető jazz-reneszánsz egyik lengyel képviselője, amennyiben hasonlóan néhány népszerű amerikai és londoni zenekarhoz, ők is az underground szcénából merítve hoztak teljesen új közönségréteget a jazz műfajába.

A húsz éve működő RGG trió a lengyel akusztikus jazz egyik jelentős képviselője. Kontemplatív zenéje a színtér egyik legelismertebb és legkifinomultabb formációjává emelte őket. Ezúttal a Zbigniew Seifertnek címzett Seifert Project anyagát mutatják be a magyar közönségnek.  

Az Atom String Quartet a vonósnégyesben rejlő lehetőségeket egyesíti az improvizációval egy nagyon nyitott felfogásban. A jazz mellett merítenek a lengyel népzenéből, valamint a világ számos régiójának tradicionális dallamaiból, sőt, a kortárs- és klasszikus zenéből is. Az Opus Jazz Clubba a Zbigniew Seifert hegedűs, jazz-zeneszerző előtt tisztelgő, Seifert című negyedik lemezük anyagával érkeznek, amelyen teljesen új kontextusba helyezik az eredeti kompozíciókat.

Közreműködik:

    EABS
    Marek Pędziwiatr - zongora, szintetizátorok, ének
    Paweł Stachowiak - nagybőgő
    Jakub Kurek - trombita
    Olaf Węgier - tenorszaxofon
    Marcin Rak - dob
    RGG:
    Maciej Garbowski - nagybőgő
    Łukasz Ojdana - zongora
    Krzysztof Gradziuk - dob
    ATOM STRING QUARTET:
    Dawid Lubowicz - hegedű
    Mateusz Smoczyński - hegedű
    Michał Zaborski - brácsa
    Krzysztof Lenczowski - csellóAjánlatunk


A Classicus Quartet ötödik évébe lépő sorozata a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében.

Kőszegi Imre az első olyan generációhoz tartozik Magyarországon, akik a modern jazzt önálló, a szórakoztató tánczenétől független műfajként közelíthették meg. Játékára a bebop és a free jazz gyakorolta a legnagyobb hatást.

Bárki, aki megkísérel hiteles leírást adni a Mario Rom’s Interzone trióról, előbb-utóbb szuperlatívuszokban fejezi ki magát. A tizenkét éve fennálló osztrák zenekar a kritikusok és a média részéről nagyon rövid idő alatt világszerte igen komoly figyelmet érdemelt ki.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!