logo
HU EN

Program


Ligeti 100 / Budapesti Vonósok: Ligeti és mesterei

Ligeti 100 / Budapesti Vonósok: Ligeti és mesterei

Ahogy sok más alkotó, Ligeti sem hamuban sült pogácsa nélkül indult útjára. Méltó tehát, hogy a Ligeti-hét kezdetén megidézzük mestereit, akik mind szakmailag, mind emberileg útravalóval látták el az akkor még nem is sejtett karrier előtt álló ifjú lángelmét.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 22. hétfő, 19:00

Farkas Ferenc és Veress Sándor tudása, hatása különösen meghatározó volt Ligeti számára. Farkast – akinél zeneszerzés-tanulmányait kezdte Kolozsvárott, majd befejezte Budapesten – így köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából, 1995-ben:

„Amit Tőled tanultam, az egyfajta mesterségbeli etika: az ember semmit nem ír »csak úgy« le, hanem addig javítgat, ameddig a fogaskerekek tényleg fognak. Szerkesztésbeli következetességet és pontosságot tanultam Tőled, [...] s azt is, hogy az ember tartózkodjék minden fontoskodástól és nagyképűségtől. [...] Piros ceruzával telefirkáltad összhangzattan-feadataimat, kis iskolai stílusgyakorlat-kompozícióimat: piros ceruzád nyomán láttam meg a dolgok – szavakban meg nem fogalmazható – rendszerét.”

A Budapesti Vonósok olyan műveket válogatott össze a koncert programjába, amelyek bemutatják, mesterei közvetítésével Ligeti a 20. századi magyar zeneszerzés hányféle irányát ismerhette meg. És bár néhány éven belül Ligeti végérvényesen maga mögött hagyta a tanárai által képviselt világot, felépítve saját univerzumát, a tőlük kapott színvonalas mesterségbeli tudásról és példakép értékű jellemvonásaikról élete végéig tisztelettel, hálával és szeretettel emlékezett meg.

Műsor:

Járdányi Pál: Sinfonietta
Kadosa Pál: 4. szimfónia
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok
Veress Sándor: Négy erdélyi tánc
Ligeti György: Régi magyar társas táncok

Közreműködik:

Budapesti Vonósok
Koncertmester: Pilz János
Művészeti vezető: Botvay Károly

Ajánlatunk


A koncert műsorát nagyrészt a sztenderdek és a blues világának egyéni, ám autentikus interpretálása határozza majd meg, ami igazi csemegét és egyben hatalmas élményt kínál a műfaj kedvelőinek.

A Piastrella Trio műsorát túlnyomórészt a fúziós, modern jazz zenei világa határozza meg, a fiatal zenészek inspirációs forrásai között olyan nagyszerű zeneszerzők szerepelnek, mint Chick Corea, Keith Jarrett vagy Jesus Molina.

Kőszegi Imre az első olyan generációhoz tartozik Magyarországon, akik a modern jazzt önálló, a szórakoztató tánczenétől független műfajként közelíthették meg. Játékára a bebop és a free jazz gyakorolta a legnagyobb hatást.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!