logo
HU EN

Program


Ligeti 100 / Ligeti és Kurtág
10

Ligeti 100 / Ligeti és Kurtág

Műsoron Lukas Ligeti & Nicolas Namoradze - Ligeti György és Kurtág György művek.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 27. szombat, 19:00

Ligeti 100
Ligeti és Kurtág

Műsor:
Lukas Ligeti & Nicolas Namoradze: Ligeti in Dialogue – Ligeti György, Lukas Ligeti és Nicolas Namoradze művei
***
Válogatás Ligeti György és Kurtág György szólóhangszerre készült műveiből

Közreműködik:

Lukas Ligeti – marimba lumina
Nicolas Namoradze – zongora

Kim Kashkashian – brácsa
Steven Isserlis – cselló
Víkingur Ólafsson – zongora
Csalog Gábor – zongora
Rácz Zoltán – marimba
Holló Aurél – marimba
Pierre Charial – kintorna

1945-ben két Romániában született, magát magyarnak valló fiatal művész átmerészkedett a magyar határon, és Budapestre zarándokolt, hogy részesülhessen Bartók örökségéből. 1956-ban útjaik szétváltak, de kapcsolatuk – homlokegyenest ellenkező gondolkodásuk ellenére – az első találkozástól fogva soha nem szakadt meg. Kurtág a születésnapja tiszteletére rendezett koncerteken ragaszkodott hozzá, hogy Ligeti darabjai is szerepeljenek a műsorban; most, Ligeti születésének századik évfordulóján pedig alighanem az ő kívánságát teljesítjük azzal, hogy a programon Kurtággal osztozik. Avatott magyar és külföldi előadók róják le tiszteletüket az európai kultúra két zászlóvivője előtt: a koncert első részében a zeneszerző-improvizátor Lukas Ligeti és az ifjú sztár Nicolas Namoradze játszik, a második részben pedig itt lesz a brácsások királynője, Kim Kashkashian, az Izland Glenn Gouldjaként elhíresült Víkingur Ólafsson, a magával ragadó Steven Isserlis, Ligeti és Kurtág egyik hazai szakértője, Csalog Gábor, Rácz Zoltán és Holló Aurél úttörő duója, illetve a kintorna mestere, Pierre Charial, akivel Ligeti maga dolgozta ki néhány művének átiratát.

Ajánlatunk


A jazzben alighanem egyedülálló felállású – Tóth Viktor szaxofonos, Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős alkotta –, évek óta működő, dobos nélküli trió fontos jellemzője az, ahogy előadásaik során folytonosan változik hangszereik szerepe.

Bár a Weisz testvérpár gyerekkoruk óta játszik együtt kisebb-nagyobb formációkban, közös szerzői estet 2013 tavaszán adtak először a Magyar Rádió márványtermében. A zenekar létezése is innen datálódik. 2016-ban elkészült újabb anyaguk bemutatójára szintén a Márványteremben került sor, amit további koncertek követtek, így az együttes az Opus vendége is volt már.

A zárókoncerten az együttes összegzi az elmúlt 5 évet, ami alatt 18 koncerten több mint 60 művet, köztük számos ősbemutatót játszottak.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!