logo
HU EN

Program


MAO - Legendás Albumok / Blue Mitchell: The Things To Do

MAO - Legendás Albumok / Blue Mitchell: The Things To Do

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 12. kedd, 20:00

A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrá-tól megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt.

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrá-tól megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt.

Blue Mitchell: The Thing To Do

Blue Mitchell trombitás sokoldalú muzsikus volt, aki a jazz mellett a funk, az R&B és a soul stílusokban is otthonosan mozgott. Annak ellenére, hogy kevésbé ismert, mint a Blue Note kiadó legendás hard bop hősei, hiba lenne szemet hunyni a méltatlanul mellőzött zenész munkássága fölött, hiszen intellektusában, technikai tudásában és megszólalásában sem marad alul kortársaival szemben.

Mitchell trombitahangja egyszerű, de a jó értelemben véve. Hangszínéből visszafogott intenzitás érződik, mely egyszerre áraszt líraiságot és erőt magából. Dallamjátékát hallgatva néhány frázis után kiderül, hogy a bop genetikáját teljes mértékben átlátja, de nem kísérli meg azt mesterkélt magasságokba erőltetni. Improvizációira inkább jellemző az íz és a muzikalitás, mint a szintetikus szerkesztés. A The Thing To Do kezdőszáma, a Fungii Mama egy fülbemászó hard bop kompozíció a zenekarvezető tollából, melyen elsőként Junior Cook tenorszaxofonos szólójával ismerkedhetünk meg. Stílusa impulzív és vakmerő, de melodikus és szaxofonhangja megkérdőjelezhetetlenül alátámasztja mondanivalóját. Cook és Mitchell korábban a Horace Silver Quintet-ben dolgoztak együtt, annak megszűnéséig.

Mitchell szerzeménye mellett két Jimmy Heath-kompozíciót - melyből az egyik a címadó mű -, egy Joe Henderson-sztenderdet és egy, a zenekarban is közreműködő muzsikustól, Chick Coreá-tól származó, s azóta szintén sztenderddé érett számot hallhatunk.

Mitchell és Cook mellett Gene Taylor nagybőgős is a Horace Silver zenekarban működött a Blue Mitchell Quintet-et megelőző időkben. Az utóbbi megalapításakor azonban nem csak a zongora poszton történt változás, hanem a dobok mögött is, ezt a pozíciót a legendás Al Foster foglalta el.

A The Thing To Do egy ízig-vérig Blue Note-gyöngyszem, a hard bop stílus elegáns és a szokásosnál talán valamivel ösztönösebb megnyilvánulása - éppen ezért egyedi darab. Miközben hallgatjuk, az az érzésünk támad: ezt így kell csinálni!

Közreműködik:

Fekete-Kovács Kornél - trombita
Bacsó Kristóf - szaxofon
Cseke Gábor - zongora
Barcza Horváth József - nagybőgő
Csízi László - dob

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


A Fekecs Ákos Life Project zenéjében a meditatív érzések, a lüktető, változatos ritmusok, a színes harmóniavilág, a műfajok közti vándorlás és az ősi monotonitás egyaránt helyet kapnak. Műsorukban az akusztikustól a modern elektronikusig rengeteg különböző hangszert szólaltatnak meg.

A zenészek megközelítésének alapja, hogy a zenét kristálytiszta médiumnak tekintik, amely érzelmek árnyalatainak széles skáláját képes visszatükrözni. A markáns dallamok köré áttört, látszólag könnyed improvizációk szövődnek. Petr Dorůžka világzenei újságíró így fogalmazott a projektről: „Kifinomult keveréke az Újvilág és az öreg kontinens hatásainak..."

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!