logo
HU EN

Program


MAO Legendás Albumok / Dexter Gordon: Dexter Blows Hot and Cool

MAO Legendás Albumok / Dexter Gordon: Dexter Blows Hot and Cool

A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 5. kedd, 20:00

MAO Legendás Albumok
Dexter Gordon: Dexter Blows Hot and Cool

Közreműködik:
Fekete-Kovács Kornél - trombita
Dennert Árpád - tenorszaxofon
Cseke Gábor - zongora
Barcza Horváth József - nagybőgő
Csízi László - dob

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz-mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt. Az őszi szezonban a zenekar két centenáriumról emlékezik meg, a további két estén pedig emlékezetes kollaborációkat elevenít fel.

MAO Legendás Albumok | Dexter Gordon: Dexter Blows Hot and Cool

A száz éve született Dexter Gordonra (1923-1990) igazán illik a divatos amerikanizmus, hogy „ikonikus”. Ugyan az első nagy be-bop generáció sodrával indult, Billy Eckstine mellett nőtt fel zeneileg, de Lionel Hamptonnal és Armstronggal is dolgozott, mindenesetre Lester Young hangja állt hozzá a legközelebb. Sokat játszott a West Coaston, ő maga viszont Coltrane-ra és Sonny Rollinsra is hatott, így korszakokat összekötő figurának tartják. Amikor nemzedékének sok tagja elveszett volt Európában, ő is élt ideát egy ideig. Ezt a világot senki nála hitelesebben nem ábrázolhatta volna Bernard Tavernier díjnyertes filmjében, a Round Midnightban (1986), amely az addig is közkedvelt szaxofonost halhatatlan legendává avatta.

A MAO tagjai ezúttal Gordon érett, de még nem elveszett korszakának nyomába erednek. A szaxofonos ezen a laza sessionön az összes számot uralja, nagy késleltetésekkel, sokszor mögé játszik az ütésnek. Csak rá jellemző módon tudja megvalósítani, hogy ugyan bravúrosan megcifrázza akár már a témát is, mégsem veszti el a hallgatóság a fonalat. A repertoárban Gordon négy szerzeménye szerepel, ezek közül a Rhythm Mad címűbe már mintha beszűrődne az akkor bimbózó rockabilly divat, ám azért végig hátradőlősen is tempós swing lüktet. A lassúk, köztük az akkor még alig ismert Cry Me a River is csodásak. A zenekarból leginkább Carl Perkins zongorista debütálását érdemes kiemelni. Testhezálló feladat lesz ez Cseke Gábornak, de a produkciót a sokoldalú szaxofonos és kiváló stiliszta, Dennert Árpád fogja a vállán vinni.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


Lakatos György és a Concerto Armonico előadásában a korábbi nagysikerű koncertek után tizedik alkalommal hallhatunk válogatást az olasz barokk zene kiemelkedő mesterének árvaházi műveiből.

Idén ismét a Dresch Quartet zárja az évadot az Opusban, amely jelenlegi formájában négy éve működik.

Az egyik pillanatban még cool jazzt, a másikban már avantgárd fusiont játszik a FuzzNoir: az osztrák csapat a hangzások iránti különleges érzékére építi művészi világát.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!