logo
HU EN

Program


MAO – Legendás albumok / Herbie Hancock: Takin’ Off

MAO – Legendás albumok / Herbie Hancock: Takin’ Off

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben.

MAO – Legendás albumok / Herbie Hancock: Takin’ Off

Közreműködik:
Fekete-Kovács Kornél - trombita
Ülkei Dávid - tenorszaxofon
Cseke Gábor - zongora
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Csízi László - dob

A MAO muzsikusai tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének esszenciális összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt.

Herbie Hancock: Takin’ Off

Az 1962-ben, a Blue Note Records gondozásában napvilágot látott lemez Herbie Hancock első albuma, melyet zenekarvezetőként vett fel. A Takin’ Off a hard bop stílus iskolapéldájaként vonult be a jazztörténet enciklopédiáiba és kikövezte azt az utat, melyen haladva a zongoristalegenda aztán tovább és tovább tágította a zene határait.

Az albumon közreműködő muzsikusok között olyan neveket találunk, mint a reneszánszát élő Dexter Gordon, akinek számos, a saját neve alatt megjelent és felejthetetlen albuma látott napvilágot ebben az időszakban. Freddie Hubbard trombitás már négy lemezt készített a Blue Note-nak a Takin’ Off megjelenésének időpontjáig, de pályája egészét tekintve – hasonlóan Hancockhoz – érkezési stádiumban hallhatjuk a rá később is jellemző impulzív, agilis és sokszor meglepő hard bop nyelvezetet, mely elegánsan konvergál Gordon monumentális és javarészt elbeszélő dallamszerkesztésével. Butch Warren nagybőgős és Billy Higgins dobos egy már összeszokott ritmusszekcióhoz híven szólalnak meg a lemezen, minthogy a Takin’ Off keletkezése előtt és után is számos lemezfelvételen szerepelnek vállvetve, többek között Dexter Gordon néhány ikonikus lemezén is.

A zenekar pazar összeállítása, Hancock karakterisztikus kompozíciói és a tőle megszokott, unortodox harmóniai és formai megközelítés megkerülhetetlenül a Legendás Albumok sorozat udvarába emelik a Takin’ Off lemezanyagát.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!