logo
HU EN

Program


Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Ensemble (RS/HU)

Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Ensemble (RS/HU)

Mezei Szilárd a vajdasági Zentán született és a mai napig ott élő, kivételes képességű brácsás, hegedűs, nagybőgős és zeneszerző.

 Közreműködik:

    Mezei Szilárd - brácsa, ének, zenekarvezető
    Andrea Berendika - fuvola, altfuvola
    Bogdan Ranković - klarinét, basszusklarinét, altoszaxofon
    Burány Béla - szoprán- és baritonszaxofon
    Branislav Aksin - harsona
    Tijana Stanković - hegedű
    Keszég Ákos - hegedű
    Marina Džukljev - zongora
    Ivan Burka - vibrafon, marimba
    Malina Ervin - nagybőgő
    Csík István - dob, ütőhangszerek

Mezei Szilárd a vajdasági Zentán született és a mai napig ott élő, kivételes képességű brácsás, hegedűs, nagybőgős és zeneszerző. Lemezeit világszerte a jazz és az improvizatív zenék legnevesebb kiadói jegyzik; és sokak szerint ő a következő zeneszerző a magyar zenetörténetben, aki – egyfajta kontinuitást biztosítva, Bartók Bélát és Szabados Györgyöt követve – kivételes módon bánik a népzenével. Tavaly szeptettjével játszott az Opusban, ezúttal 11 tagú, Túl a Tiszán Innen Ensemble névre hallgató formációjával érkezik. A zenekar 2014-ben alakult, s a rákövetkező évben adta ki Vajdasági magyar népdalok címmel első dupla lemezét, melyet 2017-ben a szintén dupla Nem füstöl a zentaji gyár kéménye című követett, mely az angol Slam kiadónál jelent meg.

„Mezei Szilárd délvidéki, zentai származású akadémistaként, illetve Szabados György free jazz zongorista és zeneszerző tanítványaként sajátította el a kortárs kísérletező muzsikusok által továbbgondolt bartóki felfogást. Saját, archaikus alapokon nyugvó komponálási technikáját azonban – Szabados szellemében – úgy egészíti ki a tíztagú zenekar, ahogyan az Bartók népdalfeldolgozásaiban valószínűleg sohasem fordulhatott volna elő. Bartók Béla ugyanis sem komponálás, sem előadás közben nem használta ki a kottán túli improvizációs lehetőségeket. A Túl a Tiszán Innen Ensemble ezzel szemben az alapdallamok mögötti atmoszférát éppen a rögtönzött szólamok segítségével igyekszik érzékeltetni, természetesen a meghatározó ‘metaforma’ túljátszása nélkül.” (Papp Máté lemezkritikájából)

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.
Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!
Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.
Telefon +36 1 216 7894