logo
HU EN

Program


Modern Art Orchestra: Kodály Reflections
2

Modern Art Orchestra: Kodály Reflections

A KODÁLY REFLECTIONS című zenei anyag a zeneszerző munkásságának talán legpopulárisabb és legreprezentatívabb szegmensét érinti, a komponista énekkari műveire reflektál.

Modern Art Orchestra: Kodály Reflections

Közreműködik:
Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél
Nemzeti Énekkar
Karigazgató: Somos Csaba

A Modern Art Orchestra alapítása óta fontos céljának tartja a műfajok közötti átjárhatóság lehetőségeinek felkutatását, és a határok árnyalását, lebontását. Ezen ars poetica mentén az elmúlt 15 évben az együttes számtalan koncertet adott és több lemezt jelentetett meg. Repertoárjában olyan kiváló szerzők szerepelnek, akik saját tevékenységükben hasonlóképpen fontosnak tartották a korábban említett célokat. George Gershwin, Igor Stravinsky, Eötvös Péter, Louise Andreissen, vagy akár Melis László zenéjében abszolút tetten érhető az a fajta gondolkodás, amely nélkülözi a skatulyákat, a műfaji besorolás címkéit.

A MAO két évvel ezelőtt jelentette meg a több szakmai díjjal és remek kritikákkal illetett, és nem utolsósorban nagy sikerrel debütált albumát, Bartók Béla - Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának nagyzenekari leképezéseit. Ez a 70 perces zenei anyag az első harmada csupán annak a trilógiának, amely három kiváló magyar zeneszerzőnek állít emléket. Bartók zongoradarabjai után 2020-ban Kodály Zoltán került a zenekar művészi koncepciójának fókuszába, majd 2021-ben Dohnányi Ernővel zárja a háromrészes sorozatát.

A KODÁLY REFLECTIONS című zenei anyag a zeneszerző munkásságának talán legpopulárisabb és legreprezentatívabb szegmensét érinti, a komponista énekkari műveire reflektál. A Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra közös produkciójaként létrejött koncertprogram az eredeti formában megszólaltatott Kodály énekkari művek mellett a zenekarban helyet foglaló komponisták, Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor reflekciókként, átvezetőkként megszólaló önálló kompozícióit hallhatja a közönség.