logo

Program


Polska Jazz-5. Lengyel Jazz Fesztivál-Zbigniew Namysłowski Quintet (PL)

Polska Jazz-5. Lengyel Jazz Fesztivál-Zbigniew Namysłowski Quintet (PL)

A multiinstrumentalista Zbigniew Namysłowski (alt- és szopránszaxofon, fuvola, harsona, cello, zongora, hangszerelő) kétségkívűl a lengyel jazz egyik leginkább emblematikus személyisége a jazz világában.  több

Pályafutása még 1956-ban zongoristaként kezdődött, később csellistaként és harsonásként folytatta az akkori leghíresebb lengyel zenekarok tagjaként. 1958-ban tagja volt annak a Polish All Stars nevű zenekarnak, amelyik elsőként szerepelt Nyugat-Európában (Dánia, Franciaország) a háború után. Körülbelül ebben az időben tért át mai fő hangszerére az altszaxofonra. 1961-ben alapította első saját jazz combóját Jazz Rockers néven. 1962-ben az Andrej Trzaskowski által vezetett The Wreckers nevű zenekarral, Kelet-Európából elsőként az USA-ban turnézik, részt vesz a formációval a híres Newport 62’ Jazz Festiválon. 1963-ban ő az első kelet-európai zenész, akinek önálló lemeze jelenik meg Nyugaton, az angol Decca kiadja Lola c. albumát. Évtizedeken keresztül számos sikeres formációt hoz létre, több mint 40 saját lemezt készít, amelyek közt sok jazztörténeti jelentőségű is található (Lola, Winobranie, Kujawiak Goes Funky, Jasmin Lady, Air Condition, Standards, Assymetry) és résztvevőként több mint 80 albumon szerepel.

Egyedi, azonnal felismerhető soundjára és stílusára elsősorban a lengyel (górál) népzene szeretete és az amerikai jazz szonorisztikájának ismerete van hatással. Hangzását sajátos, intenzív tűz és feszültség jellemzi, amely bizonyos mértékig Jackie McLean-hez és Mike Osborn-hoz teszi hasonlatossá.

Közreműködik:

Zbigniew Namysłowski - alt-, szoprán- és szopranínó szaxofon
Jacek Namysłowski - harsona
Sławek Jaskułke - zongora
Michał Kapczuk - nagybőgő
Grzegorz Grzyb - dob

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni! Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni. Az asztalfoglalásokat legkésőbb 21 óráig tudjuk fenntartani! Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.
Tel: (+36 1) 216 7894