logo
HU EN

Program


Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók I. / Mozart és Schubert
2

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók I. / Mozart és Schubert

Műsor:
Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr trió, K. 502
Franz Schubert: 1. (B-dúr) trió, D. 898

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 6. péntek, 19:00

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók I. / Mozart és Schubert

Közreműködik:
Stark János Mátyás – hegedű
Devich Gergely – cselló
Ránki Fülöp – zongora

Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely 2023-as kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveiből válogatnak Mozarttól Ravelig. Az első három hangversenyen triópárosítások szólalnak meg, hol a művek különbözőségét és sokszínűségét, hol azok közös vonásait hangsúlyozva, a negyedik műsorban pedig egy-egy duószonátát is hallhat a közönség, ami a zenészek régebbre visszanyúló páros együttműködéseiről tanúskodik.

A koncertsorozat a zongorás trió történetének elejéhez tér vissza. Mozart az elsők között ismerte fel, hogy a zongorában versenyművek szólistájaként és kamarafelállások tagjaként is több potenciál rejlik, mint addig hitték. A B-dúr trió Mozart karrierjének csúcsán, 1786-ban készült. Háromtételes, mint egy versenymű, és a zongoraszólam is hasonlóan virtuóz. A két gyengéd és játékos szélső tétel egy álomszerű, kifinomult szépségű lassút fog közre.
Schubert a halála előtt egy évvel, a Winterreisével párhuzamosan írta meg a maga elbűvölő B-dúr trióját – nagyobb ellentétet el sem lehetne képzelni. A darabban spontán dallamok bomlanak ki, alattuk pedig ravasz harmóniák húzódnak meg. Az egyszerre életigenlő és bensőséges zene hallatán igazat adhatunk Schumann-nak: a B-dúr trió hatására az emberi lét nehézségei elhalványulnak, és a világ friss színekben ragyog fel.

Ajánlatunk


A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene és a népzene hármas egysége formálja, meglehetősen őszinte és egyedi hangzásvilág alapján. Jellemző rájuk a kompozíciók friss és szabad felfogású előadásmódja: nemritkán trió vagy duó felállásban folyik a játék. A hangszerelés is igen változatos.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!