logo
HU EN

Program


UMZE Kamaraegyüttes: A zenegén - Vajda Gergely 50

UMZE Kamaraegyüttes: A zenegén - Vajda Gergely 50

Az UMZE együttes művészeti vezetőjének dedikált hangverseny első a kerek születésnapokat megünneplő idei sorozatból. Amint a többi program, ez az összeállítás sem csupán Vajda kompozícióit tartalmazza, hanem az életművéhez szorosan, vagy lazábban kapcsolható más műveket is.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 15. péntek, 19:00

UMZE Kamaraegyüttes: A zenegén – Vajda Gergely 50

Műsor:
Jörg Widmann: Drei Schattentänze (2013)
Eötvös Péter: Cadenza (szóló a „Shadows”-ból) (1996/2008)
Vajda Gergely: Fényárnyék-remegés (1993)
Vajda Gergely: LoFi Sonata (2022) – ősbemutató
*****
Vajda Gergely: További beszélgetések gyerekekkel (2022)
Vajda Gergely: Beszélgetések gyerekekkel (2008)
Vajda Gergely: A zenegén (2020–2021) – Dr. Richard M. Myers szövegére – magyarországi bemutató

Közreműködik:
Molnár Anna – mezzoszoprán
Dr. Richard M. Myers – narrátor
UMZE Kamaraegyüttes:
Osztrosits Eszter – hegedű
Osztrosits Éva – hegedű
Bársony Péter – brácsa
Tornyai Péter – brácsa
Szabó Judit – cselló
Duleba Lívia – fuvola
Szűcs Péter – klarinét
Vezényel: Vajda Gergely

Az első félidő egy hangszer, a klarinét köré épül, és e hangszer szólóban, vagy kamarazenei összeállításban való alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja. A második félidőben elhangzik a 2008-as, versenydíjas Beszélgetések gyerekekkel című kamaradarab, valamint annak „folytatása”, a További beszélgetések gyerekekkel 2022-ből. A koncert címét is adó Zenegén magyarországi bemutató, amely Dr. Richard Myers, világhírű biológus professzor szövegéhez készült zenei kommentárok sorozata. Erről a darabjáról, illetve a tudományos ismeretterjesztő szövegek megzenésítésének lehetőségeiről Vajda a Magyar Tudomány tavaly márciusi STEM számában egy cikket is publikált, amely a hangversenyt keretező beszélgetésnek is fontos témája lesz.

Ajánlatunk


A Bossa Nova és a jazz összefonódása több mint fél évszázadra visszanyúló történet, és túlmutat az első nagy muzsikusok, például Carlos Antonio Jobim és Stan Getz együttműködésén. Azóta rengeteg jazzlemez született a brazil ritmus és a hangzás igézetében, a swinghez képest egy más lüktetésben, mint a Soul Bossa Quincy Jonestől, hogy csak egy híres big band példát említsünk.

A filmek konzerválási és restaurálási munkálatait a La Cinémathèque française, a GP Archívum és a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány végezte a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány filmgyűjteménye alapján.

A Zseni születik koncertsorozat a három legnagyobb magyar zenei mester férfikari munkássága előtt tiszteleg, így az sem a véletlen műve, hogy a hangversenyek éppen a szerzők születésnapján valósulnak meg. A koncertek programjának sajátossága, hogy a StEFREM szubjektív válogatásában társulnak a klasszikusok műveihez „örököseik”, azaz a 20-21. századi magyar zeneszerző-generációk kiváló és érdekes kompozíciói.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!